nedjelja, 19. prosinca 2010.

late cat/e/

MP   BinGO   ShoW

















*

honorarac





*


*and now something completely different*

BELLA MAGIA
Puf!
/artistic illusion/

Starinske sipkave gurabije - 'Ove se gurabije prave ovako: čašu masti, čašu meda, čašu žumanaca, sve to sa finim brašnom, zamesi srednje testo, pravi kuglice i peci. Kad se ispeku, ove se gurabije ne smiju dirati dok se ne ohlade, jer će se raspasti.' (iz 'Kuvara' Jerotija Draganovića, jeromonaha manastira Krušedola, 1855. Aleksandra Rustanović: Veliki narodni kuvar, Geca Kon, a.d., Beograd - godina nepoznata; al posveta glasi Mojoj драгoj жeници зa Бoжић 1938. од Рудoлфa!)

Meri-ma's gura-bije /250 g margarina, 1 žumanjak, 5 žlica šećera u prahu, 1 vanilin-šećer, ½ čašice loze ili šljíve – izraditi; dodati: 20 dag mekog brašna, 25 dag oštrog brašna, 10 dag oraha; dalje sve kao kod Jerotija/

        
Pitanje za YZ.000.000.000 judinih škuda (ISC):
- zašto jednostavno ne napraviš vanili-kiflice, Meri?
- ehe-hee.. kuglice bolje čine PuF!, Moj Pajto...

.
.

21 komentar:

MontiPajtos kaže...

yourship, the pink panther is a diamond!
al si se razigrala... :)))

ena kaže...

baš šlusnuh 26. broj pa reko': eh, yeah, late jewel - late Kate... perfect match, sve u svemu :)
iščeprkah k tomu i najbolju ikad namještenu dodjeu Oscara a da ugradnja u post nije onemogućena na zahtjev as usual..

uživajte desno pod 'honorarac' :)))

MP kaže...

daj pojasni! namesten? :)

ena kaže...

ma neeeeee, namještena u smislu sjajne uvježbanosti scene s invalidskim kolicima... uzmi u obzir da je riječ o starcu, da kolica prilično brzo idu i da u live prijenosu za milijrare ljudi nema 'cut'..
a nije ni 'dodjea nego dodjela :)))

MP kaže...

aaaaaa... ma ja pomislio na 'namesten' izbor, jer valjda laureati ne bi trebali znati da su dobili oskara pre nego ga dobiju, a deda je iscenirao celi skec u kome glumi inspektora drajfusa... :)))

Anonimno kaže...

evo, 'honorarac' primio svoju crkavicu i sad vec ne radi!? :)))

ena kaže...

!?
meni radi... al zviznut ću ga za svaki slučaj. lus, mislim da ima jedan ilegalac u tubi, čekni malo..

ena kaže...

ajoooj, 'lus' je plus, a one gore 'miriji-riri' su milijarde... :)))
/u ovo doba šlusa oćoraviim načisto.../

no evo i ilegalca.

MP kaže...

sada vidim obadva! obadva su tu!



:))))

ena kaže...

neka ih.. za slučaj da se jednome ne bude dalo samom padat, znaš kakvi su

u međuvremencetu napekoh gurabijica...
biskvit gotof, jabuke kuvane
/puding-krema i šlag poslije ponoći../
a sada - kokos-kuglice!! hvalis, hvalis, hvalis, hvalis....

/eat your heart out, Meli, ti amaterko, koju raznorazni stalno zivkaju telefonom/

:))))

MP kaže...

jednom sam po netu trazio recept za gurabije. Zanimljivoje sta sve mozes naci o tom kolacu - pocev od imena i svih varijanti tog imena, pa do raznoraznih naroda koji gurabije prave i to u raznim varijantama.

ena kaže...

ja jednom u Bosni jela plosnate gurabije velike kao desertni tanjur... hernija diska u kuharice, valjda..

MojtiPajtos kaže...

da, taj recept sa mascu - mora da je original turski/arapski, zar ne? :))))
Sad me to podsetilo na nekakav zapadnosrbijanski specijalitet: jagnjetina (ima i neko ime, ali, ova budala ga zaboravila)
-Jagnjetinu se ispece,
-meso se rasnira na one misicne tracice/vlakna,
-pa se to onda kuva sa brasnom i jos kojecim, celu noc.
Specijalitet je gotov,
-kada se izjutra sve zalije lavorom otopljene svinjske masti.
Zadnja stavka je sluzila tome da turske bande, ako naidju u otimacinu - ne izvole maznuti doticnu... poslasticu :))))


ja bio nasao jedan sjajan grcki recept za 'guraj i bij', sa puno putera i pecenih badema....(jaaaao....)

MojtiPajtos kaže...

P.S. tek sa tvoje fotkice sam shvatio da se u najboljoj poslasticarnici na Zlatiboru (i jedina je prava, ali je zaista...prava) uz kafu, dobija i gurabija..

MP kaže...

P.S. Sad vidim ovo: 'Geca Koh A.D.'
Mislio sam da se zezas, ono, koh je nekakav svapski kolac natopljen mlekom, al' Geca je Kon. Kamo lepe srece da nam je jos Gece, ili bar 'Prosvete'.. (izgleda da je i ona otisla pod led... :-(

Praktična žena kaže...

Jel' ta jagnjetina služila za utapanje Turaka u masti?

E pa dok ti ubacuješ u pećnicu pa vadiš, moja Meli danas isporučila par kila svih mogućih kuglica, mađarica, kokosica, puslica, čokoladnih tortica, mjeseca i zvjezdica...:) Jes da nisu kao tvoji sočni voćni ali pojest će se nema brige.

ena kaže...

TUŽAN I POUČAN ZAPIS MER-MO OVCE
PREDVODNICE KUHINJSKIH NEMIRA
A.D. MMX-MMXI


INVOKACIJA

taman popravih Gecu /tamna mi tastatura/
kad ti me kriza glazure išćera iz posta.

PJEVANJE

naime, kaj: svi znaju za moju zlu naviku
sporog hlađenja glazura na sigurnim podovima u toru.
to ipak nije odvratilo ovdašnju bravčad
od normalnog večernjeg stampeda
tv-salon – špajza – tv-salon
potezanje, jauci, monasi /saliva!/
zveket poklopaca
Juuuuuu, NemOooJJJJ
Zaštoto, hvatanje za glavu
i pošto prebrojih koliko tragova papaka osta mi na glazurama
Dobro sam, rekoh, i prošla – pa di smo stali?

dakeM, @MP-e, rasturčena janjad:
Šta zna monah šta je palmino ulje? Glavno da je Prosveta.
/al drugi recept me ne čudi da si ga sreo na Zlatiboru.
originalnoj vlasnici, drugarici Marici iz Međimurja
ostavila ga njezina svekrva Makedonka tad već na samrti,
kojom se prilikom Marika zauvijek vratila iz Kaira u ZG via Srbija.
to je na njoj ostavilo dubokog traga.
da utopi žalost /maslo/ i taga za jug,
zamijenila pokojne masnoće u receptu margarinom

i tako dobih kuglasti algoritam za kifle


SUROVO MASLO

MPPresseAgentur: Prekidamo redoviti program, @jEli, radi izvanrednih vijesti. Kako javjaju APA, MTI i FP, ogorčene horde prosvjednika predvođene osobljem Sachera, Gerbeauda i katedre za nemasnu prehranu akademije Chez Maxim nezaustavljivo napreduju prema kuhinji izvjesne mEli u na opskurnom jugoistoku, vičući 'dolje dumping', 'dolje ekspresna dostava kineskih imigranata po našim kućama'.
'Nemoćni smo pred najezdom eu-janjičara, ovo je surovo maslo', zavapio je zapovjednik specijalnih postrojbi 'banana-split' za MppresseAgentur, čas prije samoflambiranja.

MP kaže...

Moja Torta.

Testo:
250g brasna
250g putera
8-9 jaja
10-20g vanilin-secera (ili jedan stapic vanile)
230-250g secera
malo soli.

jaja, so i secer(i) se mute mikserom dok god raste i treba da naraste barem duplo. Postupno se dodaje brasno a na kraju, malo po malo, otopljeno maslo/buter/puter/maslac.
Izlije se u pleh (podmazan maslom/buterom/puterom/maslacem i naprasen brasnom) i pece se u vec zagrejanoj pecnici na 180-200 stepeni/stupnjeva, bar pola sata/ure/casa. Verovatnije je 40 minuta/dekika.
Kad se ispece, ohladi se, isece na tri dugacke trecine i svaki deo testa se proreze po debljini na dva tanja lista (bude ih 6, dakle 6 kora/slojeva/listova)

Fil:
3 jajeta,
375g masla,
150-200,g secera,
300-400g crne cokolade,
pola tegle dzema/mermelade, neke kiselkaste vrste - recimo od maline, ribizle ili kajsije.

Otopi se puter, doda secer, izmrvi cokolada u to i pusti da se omeksa. Jos toplo, pocne se mutiti mikserom, dodaju se tri cela jajeta i muti se dok ne uveca voluumen koliko moze i ne stegne se malo.

Filovanje:
na prvu koru namazati marmeladu, prekriti drugom korom na koju ide sloj cokoladnog krema. I svi ostali slojevi su sa istim tim coko-kremom, a i stranice se kolaca obloze tom masom, kao i najgornja povrsina.

Ostavi se na hladnom barem jedan dan, da se krem stegne a kora prozme vlagom iz krema.

Kolac se uspesno zamrzava i jos uspesnije slistava.

ena kaže...

mmmmmmmm

/a vidim da i ti ostavljaš jedan dan na hladnom... samo, za one s čokoglazurom, tip - najprije neka se torta ohladi na sobnoj temp., pa tek onda na hladno.../

je l' mogu sad navalit na tortu, mogu li, mogu li, mogu li, aaaaa? /vidi post, uskoro/

Praktična žena kaže...

Ahhhhhhhhh, torta s čokoladnom kremom...Jednog ću se dana, kada se vratim na onu čuvenu težinu iz šlusa bilo koje rubrike ili novina u kojima sam radila, njome nagraditi. Imam jedan slićan recept za tortu s piškotama i (jao) šlagom:)

Praktična žena kaže...

čan, čan, čan...čin, čin, čin...